Keskusta
19.10.2015

”Yhden pilven” periaate

Jo kauan sitten valtion hallinnolla on ollut ”yhden luukun” periaatteen tavoite. Tällä tavoitellaan sitä, ettei kansalaisen tai yrittäjän tarvitsisi asioida kuin yhden hallinnon tahon kanssa ja hallinto sitten sisällään hoitaisi tiedon, lupien, maksujen yms. jakamisen. Kaikki tiedämme, että tämä ei ole toteutunut. On käynyt päinvastoin, byrokratia ja hallinnollinen taakka ovat kasvaneet kaiken aikaa.  

Nyt meidän kannattaa vanhan tavoitteen sijaan asettaa tavoitteeksi ”yhden pilven” periaate eli hallinnon tietojärjestelmien yhteensopivuus, niiden keskinäinen seurustelu, digitaalisuus, esineiden internet ja koulutuksen digiloikka. Tämä on tehtävä kansalaisten eikä ”nörttien” tai hallinnon ehdoilla, jotta kaikki pääsevät mukaan eikä kukaan putoa digikyydistä. Tätä myös tavoittelee Sipilän hallitus.

Hallitusohjelmassa on erittäin vahvat kirjaukset digitaalisaatio, kokeilut ja normien purku – kärkihankkeissa. Tämä on osa sitä uudistuspakettia, jolla Suomen taloutta, työllisyyttä ja kilpailukykyä halutaan kohentaa. Tätä samaa on jo toteutettu monissa Euroopan maissa, eikä meillä ole varaa jämähtää vanhoihin käytänteisiin ja ylenpalttiseen normiviidakkoon. Jos niin teemme, putoamme yhä kauemmas Euroopan maiden talouskehityksestä.

Teknologian ja digitaalisuuden kehittyminen on jo tai on ainakin tulossa kaikille elämänalueille. Maanpuolustuksessa se on täysin arkipäivää. Vakoilu, digitaalinen sodankäynti, tietojärjestelmien häirintä ja lamauttamisen estäminen ovat merkittävässä roolissa, kun kehitämme puolustuskykyämme.

Biotaloudessa kehittyminen vaatii teknologian kehittymistä. Energiahuolto tulee muuttumaan tekniikan kehittymisen ja uusien digitaalisten oivallusten myötä. Tulostusjärjestelmissä 3D valtaa alaa ja kohta tulee 4D jne. Tämä tulee muuttamaan tuotantorakennettamme. Terveydenhuollossa murros on kovassa käynnissä ja äly tulee arkielämäämme. Esineiden internet tulee kaikkialle. Esimerkiksi jääkaappimme tai sänkymme kertoo ja tekee erilaisia arjen asioita. Autot ajavat automaattisesti itsestään ja me istumme vain kyydissä.

Osaan näihin esimerkeistä on vielä vuosien matka, mutta kehityksen kulku menee vääjäämättä tähän suuntaan. Suomen on oltava valmiina, koulutuksen, tutkimuksen ja hallintomme täytyy seurata kehitystä ja oltava mieluummin hiukan edellä aikaansa. Tietoturvan kehittyminen yhtä jalkaa digitaalisuuden kanssa on varmistettava, muutoin emme pysty luottamaan uuteen teknologiaan.

Aivan ensimmäiseksi on aikaansaatava normien purku ja byrokratian keventäminen. Emme saa tukahduttaa kansalaisia, yrittäjiä ja investointeja tarpeettoman monimutkaiseen, tyhjää pyörittävään hallintoon.

  

Jari Leppä
kansanedustaja (kesk),
Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj

 

Kolumni on julkaistu Mikkelin Kaupunkilehdessä 19.10.2015