Keskusta
11.02.2017

Vilkaisu Eduskunnan viikkoon

Tällä viikolla käynnistyi työ Eduskunnassa täydellä tohinalla. Pääministeri Sipilä kertoi keskiviikkona hallituksen tavoitteista ja ne ovat selkeitä: hallituskauden aikana työllisyysaste nostetaan 72 prosenttiin ja työllisten määrä vahvistuu 110 000 henkilöllä sekä velaksi eläminen julkisessa taloudessa on loppunut vuoteen 2021 mennessä.

Historian ensimmäinen strateginen hallitusohjelma tarkoittaa juuri tätä: visio ja tavoitteet ovat kirkkaita, mutta keinoja voidaan ja pitää säätää, jotta tavoitteet eivät karkaa.

Lähdimme taklaamaan kymmenen miljardin kestävyysvajetta kolmella asialla: säästöillä neljä miljardia, rakenteellisilla uudistuksilla neljä miljardia sekä kasvua ja työllisyyttä edistävillä toimilla kaksi miljardia.

Suurista uudistuksista eläkeuudistus on jo tehty samoin Kilpailukyky-sopimus. Sote- ja maakuntauudistus etenevät ja kokonaisuus tuodaan keväällä eduskuntaan. Julkisen sektorin toiminnan kustannusten karsimisessa on vielä tekemistä. Neljän miljardin säästöpäätökset on tehty.

Reilu viikko sitten saatiin myös hyvä uutinen, kun Mikkelin BioSairila sai kärkihankerahaa 3,4 miljoonaa Työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Tällä viikolla keskusteltiin myös runsaasti Helsingin Sanominen Itämeri-laskurista ja WWF:n lihaoppaasta. Molemmat yksisilmäisiä, vertailut vajavaisia ja syyllistäviä ihan normaalia elämää elävistä suomalaisista. Kotimainen monipuolinen ruoka on kaikkein paras ilmasti, Itämeri ja ekoteko, kaupantekijäisenä tulee vielä myönteiset työllisyys ja talousvaikutukset.