Keskusta
21.04.2018

Vain sopu mahdollistaa maakuntamme hoidon, hoivan ja kehittymisen

Etelä-Savossa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on edennyt hyvässä yhteistyössä Nyt reilun vuoden ajan. Olemme olleet valtakunnallisesti esimerkkejä siitä, kuinka Pähkinänsaaren rauhan rajan aikaisista ja siitä asti jatkuneista kamppailuista on päästy viimein yli katsomaan maakuntaa kokonaisuutena ja rakentamaan yhteistä hyvää.

Tarvitsemme toimivan ja pitkälle tulevaan katsovan työnjaon sairaaloittemme välillä. Kyse ei ole pelkästään kirurgian työnjaosta, vaan kyse on suuremmista asioista kuin muutaman sadan leikkauksen siirtymisestä Mikkelistä Savonlinnaan ja Savonlinnasta Mikkeliin. Työnjaossa pitää olla myös katse kauempana ja katse koko sosiaali- ja terveydenhuollossa ja sen perustassa perusterveydenhuollossa, jolla turvataan hoito ja hoiva kaikille maakunnan asukkaille. Järkevä työnjako toki tarvitaan. Se varmistaa molempien sairaaloiden päivystyksen ja leikkauksien tason eli palvelut lähellä asukkaita. Työnjako pitää myös toimenpiteet, työntekijät, koulutuksen sekä verotulot maakunnassamme.

Maakunnassamme on syytä päästä sopuun seuraavien viikkojen aikana, muutoin seuraukset voivat olla arvaamattomat maakunnan palveluille. 1.7. alkaen molemmat sairaalamme ovat käytännössä laittomassa tilassa, JOS KUMMALLEKAAN EI RIITÄ UUDEN SÄÄDÄNNÖN VAATIMIA LEIKKAUSMÄÄRIÄ. Mikäli ohjaamme sairaaloista toimenpiteitä maakuntamme ulkopuolelle, heikennämme nykyisestään aluettamme, elinvoimaamme sekä tulevaisuuttamme. Sahaamme oikein kunnolla ja moottorisahoilla omiin jalkoihimme.

Olemme maakunnassamme hyvin lähellä ratkaisua, jossa molempien sairaaloiden ja koko hoidon ja hoivan taso saadaan pidettyä hyvällä tasolla. Meidän kaikkien on syytä hakea ja löytää rakentava ratkaisu tähän. Me todella toivomme, että jokainen päättäjä ymmärtää kokonaiskuvan ja myös tilanteen. Jokaisen on myös kysyttävä itseltään, haluaako maakuntamme kasvavan vai kuihtuvan. Aikaa ei ole rähinöintiin vaan yhdessä rakentamiseen. Meillä on kaikki mahdollisuudet menestyä ja rakentaa myös kasvua koko Etelä-Savoon.

Hanna Kosonen
Kansanedustaja (kesk.)
Savonlinna

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri (kesk.)
Pertunmaa