Keskusta
13.07.2019

Turvallinen ruoka ei ole itsestäänselvyys – Suomi on omassa luokassaan

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä
13.7.2019 Somerolla

Turvallinen ruoka ei ole itsestäänselvyys – Suomi on omassa luokassaan

Suomessa koko ruokaketju on sitoutunut noudattamaan hyvin korkeita hygieniastandardeja ja vastuullisia tuotantotapoja, joita myös valvotaan tehokkaasti. Tätä tavoitetta tukee korkealuokkainen tutkimus ja uusin teknologia.

Suomessa antibiootteja käytetään vain sairaudenhoitoon, ei sen ehkäisyyn. Emme käytä tuotannossa hormoneja ja tuotantomme on myös salmonellavapaata. Suomalainen ruoka on turvallista ja lautaselle päätyneen ruuan alkuperä voidaan jäljittää aina pellolle saakka.

– Kotimaisen ruuan turvallisuutta voi helposti pitää itsestäänselvyytenä, mutta tosiasiassa se on pitkäjänteisen työn tulosta ja vaatii kaikilta tuotantoketjun osapuolista jatkuvia panostuksia, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä muistuttaa.

Huolimattomuudet ruokaketjussa, kuten riittämätön hygienia tai katkokset kylmäketjussa voivat aiheuttaa ruuan pilaantumisen. Globaalisti miljoonat ihmiset sairastuvat huonolaatuisesta ruuasta myös riittämättömän hygienian tai ruokaturvallisuuden laiminlyönnin takia. Monissa maissa torjunta-aineita, antibiootteja ja hormoneja käytetään myös kompensoimaan huonoja tuotanto-oloja.

– Suomessa tuotantoeläinten olot ovat maailman huippua. Siksi ihmettelen väitettä, jonka mukaan Suomessa eläinten olot olisivat huonot. Kysyn, missä maassa ne ovat paremmat?

Korkeat standardimme eivät ole kuitenkaan siirtyneet ruoan hintoihin. Tältä osin suomalainen kuluttaja on etuoikeutetussa asemassa. On kuitenkin muistettava, että ruuan halpuutuksen maksaa aina joku. Monissa maissa kulujen karsinta tapahtuu eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Suomessa maatalouden kannattavuus on heikko. EU:n ja kansallisen politiikan pitää pyrkiä pitkäjänteiseen ratkaisukeskeisyyteen ja luoda tulevaisuuden uskoa. Tämä ala ratkaisee biotalouden avulla asioita eikä ole ongelma.

– Maatalouden kannattavuuden kannalta on kaksi tekijää ylitse muiden; markkinoilta saatava hinta, jonka tulisi vastata tuotantostandardejamme sekä elintarvikeketjun sisäinen tulonjako. Jälkimmäiseen tulemme puuttumaan lainsäädännöllisin keinoin, ministeri Leppä vakuuttaa.