Keskusta
01.04.2021

Toimiva verkkoyhteys on elinvoiman edellytys

Pitäjänuutiset kirjoitti pääkirjoituksessaan 25.3.2021 mobiili- ja valokuituyhteyksistä. Kirjoituksessa mainittiin, kuinka tekniikka käyttäjälle on sivuseikka, kunhan netti toimii. Valtaosassa tilanteita asia on näin ja yksittäisille henkilöille mobiiliyhteyksin saatava siirtonopeus riittää.

Maaseudulla on kuitenkin erittäin paljon nykyisiä ja varsinkin tulevaisuuden aloja, joiden tulevaisuutta ei voida laskea pelkästään mobiiliyhteyksien varaan. Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluissa hyödynnetään entistä enemmän digitaalisia palveluita. Jo tällä hetkellä monien yritysten ja maatilojen tietotekniikka, kuten lypsyrobotit tarvitsevat kiinteää valokuitua.

Mobiili- ja valokuituyhteydet eivät ole toisiaan pois sulkevia. Molempia tarvitaan ja onkin hienoa, että Telian ja Dna:n yhteinen verkkoyhtiö sekä Elisa nostavat kapasiteettia seudullamme. Aina kun yksittäisen maston nopeutta nostetaan, 5G:stä puhumattakaan, vedetään mastoon käytännössä ’’valokuitu’’. Ja mitä kattavammat mobiiliyhteydet, sitä enemmän tarvitaan mastoja ja mastoihin on vedettävä valokuitua.

Pertunmaalle on aikanaan rakennettu erittäin kattava valokuidun runkoverkko. Parhaillaan Etelä-Savon tavoitteellinen tietoliikenneverkko -selvityksen pohjalta on tarkoitus rakentaa valokuitua kylille. Investoinnit tehdään samalla, kun Mäntyharjun ja Pertunmaan alueella rakennetaan Järvi-Suomen Energian säävarmaa sähköverkkoa. Tämän kaltaista yhteistyötä tulee yli toimialarajojen tukea entisestään koko Etelä-Savossa.

Saavutettavuus on keskeinen elinvoiman edellytys. Juuri tästä syystä seudullemme tulevat investoinnit ovat kaikki tervetulleita. On kyse sitten tieinvestoinnista tai sähköisen saavutettavuuden parantamisesta.

Normaalisti siirtonopeuksissa mobiiliyhteyden voittava valokuitu on ollut yritykselle tai yksityishenkilölle mobiiliyhteyttä kalliimpi kertainvestointi, mutta myös täysin välttämätön silloin kun on tarvittu varmaa ja tehokasta tiedonsiirtoa. Edellä mainitun hankkeen avulla investoinnin hintaa kuluttajalle tai yritykselle saadaan laskettua. Samaan aikaan toimiviin yhteyksiin panostaminen on tärkeimpiä sijoituksia tulevaisuuteemme. Myös jatkossa Etelä-Savosta tehdään etätöitä entistä enemmän mökeiltä. Nämä palvelut edellyttävät toimivia yhteyksiä.

Maan hallituksen toimesta julkaisimme alustavat suunnitelmat Suomen kestävän kasvun ohjelmasta muutama viikko sitten. Paketti luo pohjaa Suomen jälleenrakennukselle koronan jälkeen. Alustavissa suunnitelmissa valokuituun panostetaan valtakunnallisesti kestävän kasvun ohjelmasta sekä maaseuturahastosta yhteensä noin 70 miljoonaa euroa kahdessa vuodessa. Tällä saadaan nopean, vähintään 100/100mbs laajakaistan piiriin jopa 80 000 – 100 000 kotitaloutta tai yritystä lisää.

Kirjoitus on julkaistu Pitäjänuutisissa 1.4.2021