Keskusta
25.09.2014

Tiedote: Biotalouden kehittäminen ei saa jäädä politiikan ”seinäruusuksi”

Lehdistötiedote 22.8.2014

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (Kesk) Järvi-Suomen Metsänhoitoyhdistyksen Metsäiltamissa:

 

Biotalouden kehittäminen ei saa jäädä politiikan ”seinäruusuksi”

Päämisteri Stubbinkin hallitusohjelmassa on biotalous nostettu tärkeimpien kärkitavoitteiden joukkoon. Ristiriita hallituksen tavoitteiden, puheiden ja varsinaisten tekojen välillä on kuitenkin ammottava. Biotalouden kehittäminen uhkaa jäädä politiikan ”seinäruusuksi” ja siihen Suomella ei varaa ole.

Hallitusohjelmassa ei kärkitavoite maininnan lisäksi ole riviäkään biotaloudesta tai maaseudusta. Kuitenkin maaseutu, sen raaka-aineet, yrittäjät ja osaaminen on täysin ratkaisevassa asemassa biotalouden edistämisessä. Missä on puheiden ja tekojen yhtenäisyys?

Me kaikki näemme rapautuvan tieverkon, yhä vain loittenevat palvelut ja maaseudulla asumisen ja yrittämisen jatkuvasti lisääntyvät hallinnolliset vaatimukset.

Nyt on kiinnitettävä kaikki huomio päätöksenteossa suomalaisten elinkeinojen edistämiseen ja lopetettava tarpeeton säädöstehtailu. Muutoin emme saa talouttamme nousemaan, emmekä kauppa- ja vaihtotaseitamme oikaistua.

Suomi tuo vuosittain energiaa 7-8 miljardin euron arvosta. Kataisen hallitus heikensi kotimaisen energian, erityisesti puun ja turpeen kilpailukykyä suhteessa tuontienergiaan mm. kivihiileen. Eli teki juuri päin vastoin kuin ohjelmassaan lupasi ja linjasi. Vihreät ovat ”kunnostautuneet” asettamalla jatkuvasti uusia esteitä uusiutuvien luonnonvarojen käytölle.

Nykyinen kieltoihin, rajoituksiin ja ristiriitaisiin säädöksiin perustuva politiikka on myös ilmaston kannalta huonompi vaihtoehto, kuin biotalouden aito edistäminen.

Maaseutu ja biotalous vaativat tekoja, ei pelkkiä puheita. Keskittävä politiikka ruokkii tuontia ja heikentää talouttamme ja työllisyyttämme. Suomi elää ja voi hyvin vain koko voimallaan.

 

Lisätiedot:

Jari Leppä

p. 050 511 3041