Keskusta
01.05.2020

Terveys edellä, vähin vahingoin, kohti elvytystä

Juuri nyt maailma muuttuu paljon yhdessä yössä. Moni on tehnyt isoja muutoksia arkeensa, tottumista on ollut etätöihin ja opiskeluun kotona. Yrittäjillä muutos on ollut erittäin raju, sillä koronan myötä tehtyjen rajoitustoimien takia markkinat ovat muuttuneet tai jopa loppuneet hetkessä. Siksi hallitus on tehnyt useita lisätalousarvioita ja osoittanut yrityksille tukipaketteja.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltu tukipaketti kohdentuu erityisesti maaseutuyrityksille ja alkutuotantoon. Myös kalataloudelle osoitetaan tukea. On todella tärkeää saattaa kaikki koronasta kärsivät yritykset tukitoimien osalta samalle viivalle.

Samalla on tärkeää, että poikkeustilanne huomioidaan joustojen muodossa eri toimialoilla. Juridiikka on ihmistä varten – ei toisinpäin. Nyt on kuljettava vahinkojen rajaamisesta kohti elvyttäviä toimia. Elinkeinoelämässä pidetään talouden pyörät pyörimässä siellä, missä mahdollista. Tätä haluamme vahvistaa.

Vaikka moni paikka on suljettu, metsät ovat auki. Metsäalalla työt jatkuvat puunkorjuusta sahoille, tehtaille ja kuljetukseen. Metsäala tarjoaa myös valtavasti ratkaisuja uusiutuvien materiaalien muodossa.

Olen todella ylpeä siitä, että suomalainen ruokajärjestelmä toimii kaikissa oloissa ja omavaraisuutemme on korkea. Ruoka ei lopu kesken ja kiitos siitä kuuluu ruuantuotannon ammattilaisille ja koko elintarvikealan työntekijöille. Kannustankin jokaista lukijaa hakemaan vappueväät kotiin paikalliselta pitopalvelu- tai ravintolayrittäjältä, näin tuemme samalla heidän ansiokasta työtään.

Jotta vastaamme myös tulevaisuudessa suuriin murroksiin, meidän tulee laatia uusi maatalousstrategia. Strategian avulla rakennamme entistä vahvemman alkutuotannon ja sen päälle riskinkestävän ruokajärjestelmän, joka tuottaa meille maailman parasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Sama koskee koko biotaloutta ja sen mahdollisuuksia. 

Kun kriisi on selätetty, on oltava valmiina. Kotimaan matkailu lisääntyy ja etätyöt tulevat jäädäkseen. Meillä Etelä-Savossa ollaan aloittamassa maakunnan selviytymissuunnitelman tekemistä. Odotan tältä työltä paljon, nyt pitää uskaltaa ideoida rohkeasti. Tavoitteena tulee olla vahvempi ja vauraampi Etelä-Savo

Esimerkiksi sinisen biotalouden edistämisestä on meille taloudellista hyötyä ja maailmalla turvaisimme puhtaan juomaveden saannin. Toinen näkökulma on kestävä luontomatkailu. Suomi valittiin viime vuonna maailman parhaaksi luontomatkailumaaksi. Juomakelpoinen järvivesi, Saimaan norppa tai alueemme puhdas luonto herättävät maailmalla ihastusta.

Haluan toivottaa kaikille lukijoille valoisaa ja maukasta Vappua sekä uskoa tulevaan – tästäkin selvitään yhdessä.

Jari Leppä

Maa- ja metsätalousministeri

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Savossa 1.5. 2020