Keskusta
18.04.2016

Syyttely on kohtuutonta

Koko maakunta ja paljon laajemminkin olimme erittäin pettyneitä Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätökseen lakkauttaa opettajankoulutus Savonlinnasta. Koulutus siellä on tehokasta, tuloksekasta ja vahvasti uudistamis- ja kehittämishakuista.

Jos missä, niin OKL:n säilymisen puolesta edunvalvontaa tehtiin laajalla rintamalla ja erittäin vahvasti. Kärjessä oli Savonlinnan kaupunki, koko Etelä-Savon maakunta ja maakunnan keskeiset toimijat. Sipilän hallitus lupasi vielä yliopiston hallituksen kokousta edeltävänä päivänä merkittävää vuosittaista lisärahoitusta. Suurin osa, eli reilusti 100 kansanedustajaa tuki Savonlinnan OKL:n säilymistä. Erityisesti kansanedustajat Hanna Kosonen (Kesk) ja Kaj Turunen (Ps) tekivät hartiavoimin töitä hallituspuolueiden edustajina myönteisen ratkaisun aikaansaamiseksi.

Miksi sitten kuitenkin kävi niin, että I-S yliopiston hallitus päätti lopettaa Savonlinnan laitoksen? Yliopistolaki takaa yliopistolle erittäin pitkälle menevän autonomian eli itsenäisen päätöksenteko mahdollisuuden ja sitä yliopiston hallitus nyt käytti ja unohti kokonaan aluetaloudelliset vaikutukset vaikka aluevaikutusten huomioon ottaminen kuuluukin yliopiston tehtäviin.

Päätöksen jälkeistä keskustelua on leimannut syyttely ja edunvalvonnan vähättely! Keskustelussa on ollut myös erittäin sivistymätöntä ja loukkaavaa kielenkäyttöä. Erityisesti tikunnokkaan on nostettu Hanna Kosonen. Tämä on täysin kohtuutonta. Tiedän tarkalleen miten vahvasti ja kovaa edunvalvontaa hän on tehnyt. Kun päätös oli negatiivinen, täytyy näköjään joku yrittää mollata monin eri tavoin. Tarvitsemme juuri tällaista toimintaa mitä Kosonen ja Turunen ja me kaikki maakunnan edunvalvojat yhdessä teimme. Nyt on katseet käännettävä uusiin mahdollisuuksiin, niin opettajankoulutuksen, että muunkin maakunnan kehittymisen turvaamiseksi. Täysin perusteettomat syyttelyt ja solvaaminen on syytä lopettaa ja kääntää katseet yhteiseen vahvaan maakuntamme edunvalvontaan ja Etelä-Savon nousuun.

Jari Leppä
Kansanedustaja (kesk)

Mielipide on julkaistu Länsi-Savossa ja Itä-Savossa 16.4.2016