Keskusta
04.06.2014

Suomen poliittisen johdon turvallisuuspoliittisiin sanomisiin on voitava luottaa

Venäläisten lentokoneiden ilmatilaloukkaukset ovat aikaansaaneet hämmentävän tilanteen. Suomen poliittinen johto on kertonut asiasta omia versioitaan,  ristiin menevillä tavoilla. Presidentti oikoi pääministerin sanomisia, pääministeri ei ollut kartalla ja puhui vastoin parempaa tietoa ja puolustusministeri selitteli. Pääministerillä olisi ollut mahdollisuus oikaista lausuntojaan, mutta hän ei sitä tehnyt. Miksi ei?

Suomalaiset ovat kaiken tämän jälkeen syystäkin ymmällään ja hämmentyneitä. Monien huulilla on kysymys, onko maan rajojen valvonta ja sitä kautta turvallisuutemme ja puolustuksemme riittävän hyvällä tasolla.

Näyttää onneksi kuitenkin siltä, että rajojamme on valvottu, niin kuin kuuluukin, mutta tiedotus ja asian kommentointi on ontunut pahasti.

Suomen maanpuolustuksen yksi kulmakiviä on vahva maanpuolustustahto. Maanpuolustustahtoa ylläpitää osaltaan se, että olemme voineet luottaa poliittisen johtomme sanomisiin maanpuolustusasioissa. Nyt tähän luottamukseen on tullut särö. Kun kokonaisuuteen vielä lisätään hallituksen tekemät puolustusvoimien mittavat määrärahaleikkaukset, niin huoli turvallisuudesta hiipii mieliin.

Hallituksella ja erityisesti pääministerillä esikuntineen on kova työ saada suomalaisten luottamus poliittisen johdon sanomisiin palautumaan.

Maanpuolustuksesta ja turvallisuuspolitiikasta puhuttaessa, niin kuin muissakin asioissa, on puhuttava totta ja tiedot on oltava oikeita. Pääministeri Katainen (Kok) on sanonut olevansa maan parhaiten informoitu henkilö ja tämän täytyy näkyä myös pääministerin lausunnoissa.

 

Jari Leppä

kansanedustaja (kesk)