Keskusta
09.03.2015

Missä olivat loput perussuomalaiset hakeäänestyksestä?

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk):

Missä olivat loput perussuomalaiset hakeäänestyksestä?

Eduskunta äänesti tänään maanantaina laista, jolla heikennetään uusiutuvilla energialähteillä, kuten hakkeella, tuotetun sähkön tuotantotukea. Nykylakiin on tulossa muutos, jolla energiapuun täyttä tukea rajataan siten, että tuki olisi tietyssä tilanteessa vain puolet nykyisestä. Tämä tulee vähentämään uusiutuvien energialähteiden käyttömahdollisuuksia.

Keskustalaiset olivat alusta pitäen tätä vastaan ja asiaan esitettiin hylkäystä. Samoilla linjoilla olivat myös perussuomalaiset ja useat hallituspuolueidenkin edustajat, jotka mm. maa- ja metsätalousvaliokunnassa äänestivät lain hylkäämisen puolesta.

Tänään äänestyksessä hallituksen rivit oli suoristettu, vain yksi edustaja hallitusrintamasta äänesti lakia vastaan. Eniten kuitenkin ihmetytti, että äänestyksestä oli poissa kahdeksan perussuomalaista edustajaa. Jos heistä edes osa olisi ollut paikalla, laki olisi hylätty ja kotimaiselle uusiutuvalle energialle olisi saatu sen kipeästi kaipaamia lisäkannusteita.
Kun halutaan tämän kaltaisia energiaomavaraisuutta ja vaihtotasetta korjaavia perusteltuja muutoksia hallituksen esitykseen saada aikaan, niin äänestyksissä on oltava paikalla.

Eduskunta äänesti uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta. Hallituksen esitys voitti äänin 87 – 81. Poissa oli kaikkiaan 31 edustajaa. Keskustan vastustama, mutta eduskunnassa nyt hyväksytty esitys, merkitsee lisäbyrokratiaa metsiin, poukkoilevaa energiapolitiikkaa ja energialaitoksissa kotimaisten vaihtoehtojen korvaamista kivihiilellä.

Lisätietoja Jari Leppä: 050 511 3041