Keskusta
04.11.2014

Metropolivaltio vai koko Suomi?

Suomen keskittämisessä on kova vauhti päällä. Nykyinen hallitus ja monet tieteentekijät viestittävät, että ainoa kasvun tie on keskittäminen ja metropolivaltion synnyttäminen, vain näiden kautta saisimme kansainvälisen kilpailukykymme kohentumaan. Samanlaisia äänenpainoja kuuluu ihme kyllä, myös omasta maakunnastamme.

Olen tasan erimieltä.

Me tarvitsemme tietenkin vahvoja keskuksia ja keskittymiä, mutta vain niiden avulla emme saa kestävää kasvua ja hyvinvointia aikaiseksi. Oli virkistävää kuulla Enonkosken kunnanjohtajan lausumana kouluista, että ”me emme tavoittele pienempiä ryhmäkokoja luokkiin, vaan suurempia”. Meidän ei kannata ahtaa kaikkia koululaisia saman katon alle, silloin kun koululla on taloudelliset ja toiminnalliset elämisen ja toimimisen edellytykset. Eli, ei keskittämistä keskittämisen vuoksi, eikä koulua koulun vaan oppilaiden vuoksi.

Olemme myös yhteisesti asettaneet mittavat tavoitteet biotalouden edistämiseksi. Näemme siinä merkittävät mahdollisuudet talouskasvulle, kauppa- ja vaihtotaseittemme oikaisulle varsinkin energiaomavaraisuuden kohentuessa, yrittäjyyden ja työllisyyden kasvulle ja teknologian viennin edistämiselle.

Maaseuturakentamista on myös keskittämisen huumassa vaikeutettu. Nämä täysin turhat rajoitteet on poistettava. Tiestön kunnon merkittävän heikentymisen jokainen havaitsemme. Tieinvestointien suuntaaminen yhä enemmän kasvukeskuksiin vain kiihdyttää keskittymistä.

Kaiken tämän seuraukset tiivisti osuvasti eräs kolmen lapsen isä. Hän kysyi minulta, ”miten arvelet heidän jälkikasvunsa olevan kiinnostunut jäämään maaseudulle asumaan tai yrittämään, kun koulut ovat yhä kauempana, netti ei kunnolla toimi, tiet ovat yhä surkeammassa kunnossa, byrokratia kasvaa ja palvelut loittonevat kaiken aikaa”.

Kun haluamme kohentaa maamme taloutta ja säilyttää hyvinvointimme, siihen tarvitaan koko Suomen voimavarat. Aivan erityinen tarve on maaseudun mittavien uusiutuvien raaka-ainevarojen ja maaseudun tarjoamien monipuolisten palvelujen hyödyntäminen. Puu, ruoka, matkailu ja muut palvelut ja koko maaseutu tarjoavat mittavat mahdollisuudet joita meillä ei ole varaa jättää hyödyntämättä.

 

Jari Leppä

kansanedustaja (kesk)