Keskusta
03.11.2015

Maalaisjärkeä

Olesta Oy:n ruokohelpikuiviketehtaan avajaisissa Pihtiputaalla

Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj, kansanedustaja Jari Leppä

 

Maalaisjärkeä

Miljardien sijoitukset biotalouteen ovat merkki siitä, että elinkeinoina maatalous, maaseutuyrittäminen ja metsätalous koetaan kannattaviksi investointikohteiksi. Käyttöön vihitty Olesta Oy on hyvä esimerkki siitä, kuinka rajattomat mahdollisuudet maaseudun raaka-aineet tarjoavat uusille tuotteille yhdessä teknologian kehittymisen kanssa. Olesta Oy:n investointi osoittaa miten laajat mahdollisuudet kerrannaisvaikutuksineen maatalous, karja- ja hevostalous pitävät sisällään.

Suomi huutaa investointeja, mutta valitettavasti hallintomme ei ole vieläkään ajan tasalla. Tietojärjestelmien toimimattomuudesta eikä muusta viranomaistoiminnasta ja hallinnosta saa aiheutua viivytyksiä vaan pitää kannustaa ja edistää maaseudun investointeja. Sipilän hallitusohjelmassa biotaloudelle ladataan erittäin paljon odotuksia ja hallinnon pitää toimia sen mukaan.

Biotalous on luonteva kasvuntuoja Suomelle. Puun ja ruuan saamiseksi markkinoille vaaditaan käytännön toimenpiteitä.

Ihmetystä on herättänyt viime päivinä lehdissä olleet erikoiset kannanotot liittyen biotalouden merkitykseen valtion tuloihin. Väitteet etteivät tukkien myynti nosta jalostusastetta, kasvata viestiä tai kansantuotetta ovat perin kummallisia. Metsäteollisuuden osuus maan kokonaisviennistä on kolmannes, joten ei ole yhdentekevää missä kunnossa metsäauto- ja kylätiet ovat.

Yhtä kummallisia ovat puheet navettanäpertelystä ja väite siitä ettei biotalous vaikuttaisi Suomen vaihto- ja kauppataseeseen.

Tarpeettoman vastakkain asettelun ajan pitää vihdoin olla ohi. Onko todella niin, etteivät nämä äänessä olleet tahot enää ymmärrä yksinkertaisia asioita, kuten investointien ja kunnossapidon tärkeyttä.

Biotalous on Suomelle erittäin suuri mahdollisuus.