Keskusta
17.03.2019

Lihavero – oikeastiko SDP?

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä:

Lihavero – oikeastiko SDP?

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti Ylen vaalitenteissä torstaina, että Suomeen tulisi säätää erillinen lihavero, jolla pyrittäisiin vähentämään lihan kulutusta.

Keskustan linja on, että vastuullisesti tuotetut eläinperäiset tuotteet kuuluvat suomalaisten lautasille myös tulevaisuudessa. Kun lisäksi panostamme biokaasuun ja uusimpaan teknologiaan, olemme matkalla kohti hiilineutraalia lihan ja maidon tuotantoa. Suomalainen ruoka, jos mikä, on ilmastoteko. Lihaverolle ei millään muotoa löydy kestäviä perusteita.

– Suomalaisessa elintarviketeollisuudessa työskentelee liki 40 000 ihmistä. He tekevät ja jalostavat korkeatasoisia kotimaisia elintarvikkeita. Ylimääräinen vero lihalle vaarantaisi myös näitä suomalaisen elintarviketeollisuuden työpaikkoja. On poikkeuksellista, että nimenomaan SDP on valmis vaarantamaan maamme teollisia työpaikkoja, sanoo Leppä.

– Lihavero iskisi myös kaikkein köyhimpiin, koska veron myötä lihan hinta nousisi. Tällainen elintarvikkeiden hinnan nostaminen ei ole sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa. Kyllä vähävaraisellakin on oikeus syödä lihaa, Leppä linjaa.

– Onkin kysyttävä, SDP ja Antti Rinne, oletteko vakavissanne lihaveron kanssa? Olisi reilua kertoa se äänestäjille pian, Leppä vaatii.