Keskusta
16.12.2014

Kenelle kelpaa palkanmaksu vasta ensi vuonna?

Kenelle kelpaa palkanmaksu vasta ensi vuonna?

– Keskusta uhkaa välikysymyksellä, jos maatalouskorvausten maksatus viivästyy

Suostuisitko siihen, että tekemästäsi työstä ei tulekaan palkkaa silloin kun oli sovittu. Sen sijaan palkkakonttori ilmoittaa, että tee vain töitä normaalisti mutta palkka maksetaan vasta joskus ensi vuonna. Näin tapahtuu suomalaisille ruuantuottajille, jos maaseutuvirastosta kuuluneet viestit toteutuvat.

EU-korvaukset maksava maaseutuvirasto on ilmoittanut, että teknisen järjestelmän puutteiden takia ensi vuoden maatalouskorvauksia ei todennäköisesti pystytä maksamaan ensi vuoden aikana.

EU:lta tulevat korvaukset muodostavat noin puolet maataloustuottajan tulosta.

Keskustan eduskuntaryhmä totesi torstaina ryhmäkokouksessaan, että suomalaisten ruuantuottajien oikeusturva on nyt vakavasti uhattuna. Eduskuntaryhmä teki asiasta kannanoton.

Ryhmän näkemys on, että eri toimialoja kohdellaan Suomessa eriarvoisesti, jos maataloustuotannolle sovittujen korvausten maksamista viivästetään.

Keskustalaiset kysyvät kannanotossaan myös, mitä tekee kokoomuslainen maatalousministeri tilanteessa, jossa hänen hallinnonalallaan ollaan tekemässä täysin kohtuuttomia toimenpiteitä.

Mikäli hallitus ei pysty ohjeistamaan EU-korvauksia hoitavaa maaseutuvirastoa maksamaan ensi vuoden korvauksia ensi vuoden aikana, Keskusta aikoo jättää asiasta välikysymyksen.

– Kuka työntekijä suostuisi ilmoitukseen, että muuten, palkkapäivä onkin sitten vasta noin vuoden päästä? Sehän pistää ihmisten elämän aivan sekaisin, lainanmaksuista ja pitkäntähtäimen suunnitelmista puhumattakaan.

Näin sanoo keskustan kansanedustaja Jari Leppä, joka vetää keskustan maatalouspoliittista ryhmää.

Maataloudessa liikevaihdot voivat olla suuria mutta silti maaseutuviraston kautta maksettavat EU-korvaukset ovat olennainen osa tuloja. Erityisen tärkeä niiden merkitys on nyt, kun tuottajan saama hinta omista tuotteistaan on hyvin alhainen.

– Millainen sopimusyhteiskunta Suomi on, jos valtion virasto voi vain ilmoittaa, ettei se toimikaan yhteisen sopimuksen mukaisesti, ihmettelee keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmari.

Maataloustuottajat ovat tehneet valtion kanssa sopimuksen, joka sitoo tuottajat tiukasti tuotannolle asetettuihin tukiehtoihin. Valtion vastuulla on, että tuet hoidetaan tietyssä ajassa tietyllä järjestelmällä.

Keskustalaisten kysymys kuuluukin, mitä maatalousministeri Petteri Orpo (kok) aikoo tehdä tälle hallinnoimansa ministerinsalkun asialle.

– Jos tällainen meno jatkuu, meiltä loppuu Suomessa suomalainen ruoka. Sitä ennen loppuvat työikäiset ja –kykyiset tuottajat, jotka ovat juuri investoineet suomalaiseen ruuantuotantoon, keskustalaiset muistuttavat.

Maatalous on muutoinkin jo suurissa kannattavuusongelmissa. Niitä ei pidä keskustan mukaan hallinnollisella jäykkyydellä entisestään lisätä.

– Hallinnonhan pitää toimia elinkeinoa tukevalla ja kannustavalla tavalla. Ei lisätä maatalouden ongelmia, Jari Leppä huomauttaa.