Keskusta
22.08.2015

Kauppa ahdistelee viljelijöitä – Suomalaisen ruuan kilpailukyky vaatii lakimuutoksen

 

Maa-ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Leppä (kesk) Joroisissa 22.8.2015:

 

Kauppa ahdistelee viljelijöitä –

Suomalaisen ruuan kilpailukyky vaatii lakimuutoksen

 

Juha Sipilän (kesk) hallitus on asettanut tavoitteeksi välttämättömien uudistusten teon, jotta Suomi pärjää yhä kovenevassa kilpailussa ja talous saadaan kasvu-uralle. Hallituksen ohjelmaan on myös kirjattu ruokataseemme merkittävä oikaisu ja kilpailulainsäädännön uudistaminen. 

Nythän tuomme ruokaa Suomeen 3 miljardin euron arvosta enemmän kuin viemme. Tuomme myös maahan tuotteita, jotka eivät täytä tuotantotavoiltaan suomalaisia ja eurooppalaisia määräyksiä. 

Kauppa ahdistelee viljelijöitä ja elintarviketeollisuutta omilla merkeillään, neuvotteluvoimallaan ja ”halpuuttaa” ruokaa.

Eniten tästä kärsii suomalainen viljelijä, joka tuottaa maailman turvallisinta, puhtainta ja jäljitettävää – premium luokan ruokaa. Kuitenkin sitä halutaan sitten kaupan taholta myydä mahdollisimman halvalla.  

Myös kilpailuviranomaisen toiminta on jäänyt menneiden aikojen markkinakäytäntöjen tasolle. Viranomaiset ovat erittäin vahvasti määrittelemässä kotimaisia mm. maito- ja lihamarkkinoita. Nämä vanhentuneet säädökset tulee uudistaa pikaisesti ja näin luoda kotimaiselle ruuantuotannolle kilpailukykyä ja mahdollisuuksia, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Näitä uudistuksia tarvitaan myös varmistamaan kotimaisen ruuantuotannon kannattavuus, huoltovarmuus ja tulevaisuuden investoinnit.  

Jotta suomalainen ruoka olisi kilpailukykyistä, tarvitaan muutos kilpailulainsäädäntöön.

Lisätietoja: kansanedustaja Jari Leppä, puh. 050 5113041