Keskusta
10.12.2016

Kaupan kannettava vihdoin vastuunsa

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan kansanedustaja Jari Leppä:

Kaupan kannettava vihdoin vastuunsa

Kauppa ja etenkin elintarvikekauppa tähdentää vastuullista ja kestävää toimintatapaa. Viimeisimpiä osoituksia tästä ovat Lidlin kananmuna- ja Sokoksen turkislinjaukset.

Valitettavasti vastuullinen ja kestävä toimintatapa näyttää jäävän kaupalta vain julistuksen tasolle. Tosiasiallisesti teollisuus ja ennen muuta ruoantuottajat jäävät yhä enemmän pakotettuna kaupan jalkoihin. Tämä epätasapaino näkyy ja tuntuu alan edelleen heikentyvänä kannattavuutena.

Vastuullisen ja kestävän toimintatavan on näyttävä teoissa. Nyt kauppa pitkälti suosii elintarvikkeita, joihin käytetään antibiootteja, hormoneja ja torjunta-aineita. Kotimaisissa elintarvikkeissa niitä sen sijaan käytetään vähiten maailmassa.

Kotimaisten elintarvikkeiden käyttäminen olisi suomalaisten kansanterveyden, eläinten terveyden ja -hyvinvoinnin sekä ympäristön kannalta ensiarvoista. Lisäksi se loisi edellytyksiä kotimaisen ruoantuotannon kestävälle tulevaisuudelle, työllistäisi, oikaisisi vinoutunutta ruuan kauppa- ja vaihtotasetta ja tukisi näin Suomen talouden elpymistä.

Suunnanmuutos on välttämätön. Se on tehtävä joko koko elintarvikeketju yhdessä tai vaihtoehtoisesti poliittisin päätöksin. Ratkaisun avaimet ovat kaupan käsissä.