Keskusta
09.02.2023

Kaikkea kohtuudella – suomalainen ruoka on voittava valinta

Suomi on kansainvälisessä vertailussa ykkönen tai ainakin ”totosijoilla” ruokaturvassa, päästöjen vähentämisessä, luonnon monimuotoisuuden indeksivertailussa, antibioottien ja herbisidien vähäisessä käytössä ruuantuotannossa, lihan- ja maidontuotannon ilmastovaikutusten minimoinnissa ja vesien, ilman ja maaperän puhtaudessa. Kaikki nämä kansainväliset vertailut ovat jääneet todella vähälle huomiolla julkisessa keskustelussa. Torilla ei olla tavattu näiden mestaruuksien juhlissa. Päinvastoin.

Julkisuudessa puidaan jatkuvasti maatalouden luontoa tuhoavaa vaikutusta ja maidon- ja lihantuotannon haitallisia vaikutuksia. Osa päättäjistä haluaa jo rajoittaa maito- ja lihatuotteiden käyttöä ruokapöydässä. Syystäkin keskustelua herättänyt ilmastoruokaohjelma on kyllä hallitusohjelmassa, mutta se on yksisilmäinen lähestymiskulma ruuantuotantoon.

Ihminen tarvitsee kasvaakseen ja pysyäkseen terveenä monipuolista ja turvallista ruokaa, niin eläinperäisiä kuin kasvikunnankin tuotteita. Näitä raaka-aineita suomalainen viljelijä tuottaa ja niitä voi omien mieltymystensä mukaa turvallisesti käyttää.

Ruokakulttuuri ja kulutustottumukset muuttuvat koko ajan. Se on ihan luonnollista, mutta valtion ei ole tarvetta mennä kenenkään ruokalautaselle. ”Kaikkea kohtuudella” on arkkiatri Arvo Ylpön yksi tunnetuimmista sanonnoista. Tätä ainakin itse olen noudattanut koko ikäni.

Suomalainen ruoka on maailmanluokan huipputuote. Siitä kertovat myös nuo alussa mainitsemani eri vertailujen kärkisijat ja kärkisijoilla haluamme olla jatkossakin. Tehdään Suomesta kokoaan suurempi ruokamaa. Siihen meillä on paljon mahdollisuuksia. Maailmalla on ja tulee olemaan yhä enemmän kysyntää luotettavista ja turvallisista elintarvikkeista. Vieläpä erityisesti maito- ja lihatuotteista. Suomalaista tuotetta ei pysty eri kestävyyden kriteereillä voittamaan minkään muun maan ruoka.

Tehdään siis ruuasta kasvuala, jolle laaditaan kasvuohjelma. Panostetaan vientiin paljon nykyistä enemmän ja tasapainotetaan elintarvikemarkkinat kotimaassa. Näin myös maatalouden kannattavuus saadaan kestävälle pohjalle, joka on välttämätöntä, niin ruoka-alan kasvulle, kuin oman huoltovarmuutemme turvaamiselle.

Pidetään mielessä, että suomalainen ruoka on aina voittava valinta lautaselle ja suomalainen maa- ja metsätalous on todellinen ratkaisu aikamme haasteisiin.

kansanedustaja Jari Leppä (kesk.)