Keskusta
29.06.2016

Julkisiin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin entistä enemmän kotimaista ruokaa ja samat pelisäännöt

Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj, kansanedustaja Jari Leppä

Julkisiin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin entistä enemmän kotimaista ruokaa ja samat pelisäännöt

Lupausten mukaisesti Juha Sipilän (kesk) hallitus edistää julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa vastuullisesti tuotettuja tuotteita.

– On hienoa, että suomalaiselle viljelijälle itsestään selvät asiat kuten elintarviketurvallisuus, ympäristön kannalta kestävät ja järkevät viljelymenetelmät ja eläinten hyvinvointi ovat nyt selkeästi kirjattu heti voimaan tulevaan julkisten hankintojen periaatepäätökseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kotimaisten elintarvikkeiden käyttö tulee lisääntymään ja kotimainen elintarviketuotanto kilpailee tuonnin kanssa nyt samoilla pelisäännöillä. Se on hyvä ja selkeä linjaus Sipilän hallitukselta, iloitsee Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj Jari Leppä.

Hallitus mahdollistaa periaatepäätöksellään kotimaisten elintarvikkeiden kulutuksen kasvun ja tulee seuraamaan päätöksen toteuttamista. Julkisiin elintarvikehankintoihin käytetään vuosittain noin 350 miljoonaa euroa. Julkiset hankinnat luovat alueensa tuottajille uusia mahdollisuuksia ja työllisyyttä, mikä puolestaan kasvattaa verotuloja ja vahvistaa maatalouden aluetaloudellista merkitystä.

– Avainasemassa ovat nyt julkisista ruokapalveluista vastaavat henkilöt, joiden tehtävänä on huolehtia periaatepäätöksen käytännön toteutuksesta. On selvää, että kuntien on otettava valtion toimintamallit käyttöön. Myös kaupan on noudatettava nykyistä reilumpia kauppatapoja, ymmärrettävä laadun ja vastuullisuuden sekä alkuperämerkintöjen oikeellisuus ja luotettavuus kuluttajille, kotimaiselle tuotannolle ja teollisuudelle muistuttaa Leppä.