Keskusta
02.09.2016

Helpotusta tukalaan tilanteeseen – nyt pallo on kaupalla

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan kansanedustaja Jari Leppä maatalouden kriisipaketista:

Helpotusta tukalaan tilanteeseen – nyt pallo on kaupalla

Hallitus vastasi lupaustensa mukaisesti oikeutettuihin vaatimuksiin helpottaa viljelijöiden poikkeuksellisen hankalaa tilannetta. Sovitussa 50 miljoonan euron kriisipaketissa on useita ratkaisuja, jotka yhdessä aidosti parantavat viljelijöiden taloutta. Kiitos kuuluu ennen muuta maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle ja pääministeri Juha Sipilälle.

Osana kriisipakettia viljelijöiden jaksamista tuetaan lomitusmaksujen tuntuvilla alennuksilla. Paketin ratkaisut myös kohdistuvat tiloihin, jotka ovat tehneet mittavia investointeja. Samoin tuleva energiapaketti mahdollistaa lisätulot uusiutuvasta energiasta vahvistaen viljelijöiden taloutta ja edistää osaltaan työllistävää luonnonvara- ja biotaloutta koko maassa.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana ja viljelijänä yhdyn kuitenkin esimerkiksi MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan arvioon siitä, että yksistään tällä kriisipaketilla ongelmia ei ratkaista. Kestävällä tiellä maatalouden kannattavuuden osalta ollaan vasta, kun markkinat toimivat nykyistä oikeudenmukaisemmin ja reilummin. Jos näin ei tapahdu, elintarvikeketjun toimintaan on puututtava lainsäädäntöteitse.

Laajalla yhteistyöllä on varmistettava, että ylivertaisessa neuvotteluasemassa elintarvikeketjussa oleva kauppa ei kuittaa tätäkin kriisipakettia itselleen. Päinvastoin, kaupalta on oikeutettua odottaa nyt niitä ratkaisuja, joita se on luvannut tehdä suomalaisen ruoan tulevaisuuden turvaamiseksi. Kaupan on hyväksyttävä teollisuuden esittämät perustellut hinnankorotukset, jotta teollisuus sitten pystyy maksamaan viljelijöille kannattavan maatalouden edellyttämää tuottajahintaa.

Lisätietoja: kansanedustaja Jari Leppä, puhelin 050 511 3041