Keskusta
25.03.2017

Halpuuttaminen ei edistä ruokaturvallisuutta

Maa- ja metsätalousvaliokunnan pj, kansanedustaja Jari Leppä

25.3.2017 Mäntyharjussa, Juvalla ja Hirvensalmella

Halpuuttaminen ei edistä ruokaturvallisuutta

Pilaantunut markkinoille tullut brasilialainen liha hätkähdytti maailmaa laajasti.
Tämä osoitti sen, että hintakilpailussa käytetään häikäilemättömiä keinoja ja
johdetaan kuluttajia harhaan ja manipuloidaan markkinoita.

Hiljakkoin tehty päätös Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperä merkinnästä tulee lisäämään kuluttajien tietoisuutta elintarvikkeiden alkuperästä. Tärkeätä on, että tämä estää ulkomailta tuodun lihan ”suomalaiseksi pesun” ja todennäköisesti kasvattaa kotimaisten tuotteiden menekkiä ja reiluuttaa markkinoita.

Kuluttajilla on täysi oikeus vaatia selkeitä alkuperämerkintöjä myös julkisissa ruokailuissa sekä ravintoloissa.

Kuluttajat haluavat vastuullisesti tuotettuja ja turvallisia elintarvikkeita, joita kaupan elintarvikkeiden halpuuttaminen ei edistä. Halpuuttaminen ei myöskään edistä eläinten hyvinvointia, ei maatilojen kannattavuutta, ei ruokahävikkiä eikä ruuan tuotantoa.

Suomalaisessa elintarviketuotannossa ruoka ja sen tuotanto eivät ole ongelma. Ongelma on epäreilu tulonjako, huolimatta siitä, että Suomessa eläimiä ja ympäristöä hoidetaan vastuullisesti, antibiootteja ja hormoneja käytetään vähiten maailmassa. Suomalaiset viljelijät tuottavat Euroopan puhtainta ja turvallisinta ruokaa. Tällaisella laatutuotannolla täytyy saada parempaa kannattavuutta, kasvua ja vientiä. Viennin edistämiseen on panostettava huomattavasti nykyistä enemmän.