Keskusta
15.09.2015

Haastakaa ratkaisuehdotuksilla

Viime viikolla hallituksen julkistamat talouslinjaukset ovat nostattaneet voimakkaan vastarinnan. Linjausten perusteena ovat Suomen synkät talousnäkymät, poikkeuksellinen tilanne kilpailijamaihimme nähden sekä kahdesti kariutuneet neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta.  

Suomen talous on supistunut yhtäjaksoisesti jo viisi vuotta, myös työttömyys on lisääntynyt koko ajan. Työttömyysaste nousee lähelle kymmentä prosenttia kuluvana vuonna eikä lähiaikoina muutosta parempaan ole näköpiirissä.

Suomi on kriisissä, tämän me kaikki toivottavasti tiedostamme. Syömme enemmän kuin tienaamme. Tiedämme, ettei nykyinen meno voi jatkua vaan tarvitaan uudistuksia, päätöksiä ja vastuunkantoa. Helppoja ratkaisuja ei ole.

Kun työmarkkinajärjestöjen kanssa ei yhdessä sopimisesta valitettavasti tullut mitään, pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen on käytettävä sitä valtaa mikä sillä on ja kannettava päätöksistä vastuu. Valitettavasti yhteiskuntasopimusneuvottelut myös vahvasti politisoituivat.  Hallitus on saanut kansalaisilta vahvan valtakirjan hoitaa Suomi kuntoon. Tulevista uudistuksista päättää eduskunta niin kuin parlamentarismiin kuuluu.

Tärkeintä on tehdä kilpailukyvyn palauttavia ja valtion menoja sopeuttavia toimia. Hallitus on julkistanut omat noin 4 miljardin leikkaukset, rakenteelliset uudistushankkeensa ja lisäksi kärkihankkeiden nimellä olevan listauksen mihin erityisesti halutaan satsata jotta talouskasvua saadaan aikaan.

Kaikissa pohjoismaissa sekä mm. Saksassa on jo aiemmin tehty merkittäviä talouteen positiivisesti vaikuttaneita työmarkkina- ja talousuudistuksia. Suomessa nämä päätökset ovat jääneet tekemättä ja hallitus joutuu nyt laittamaan toimeksi. Ruotsissa on talous kasvanut suunnilleen saman verran viiden vuoden aikana kuin mitä Suomessa se on kutistunut. Se on hyvä esimerkki uudistusten voimasta – Ruotsin eduksi. Esitetyillä uudistuksilla haetaan Suomen kilpailukyvyn paranemista, joka vaikuttaa viennin lisääntymiseen ja sitä kautta yhä useampi työtön saa työpaikan.

Toivon työmarkkinajärjestöiltä hallituksen haastamista paremmilla esityksillä – nyt on niiden aika. Pääministeri Sipilä on luvannut muuttaa hallituksen linjauksia, jos parempia esityksiä tulee, joilla saavutetaan sama lopputulos. Mielenilmauksilla ja uhkauksilla pysäyttää Suomi ei edistetä Suomen taloustilanteen paranemista vaan päinvastoin.

Pääministeri Sipilä linjasi, että nyt on työssä käyvien aika osallistua taloustalkoisiin ja uudistuksiin eläkeläisten ja opiskelijoiden ohella.  Vain yhdessä tekemällä tästä selvitään.

 

Jari Leppä

kansanedustaja

Pertunmaa

Kirjoitus on julkaistu Itä-Häme lehdessä 15.9.2015