Keskusta
10.01.2025

Elintarvikemarkkinat ja huoltovarmuus

Maatalouden kannattavuudesta käytävä keskustelu on kohta kahden viime vuoden ajan pyörinyt melkein kokonaan tukipolitiikan ympärillä.
Tuet ovat tietenkin tärkeä osa viljelijöiden toimeentuloa, mutta kannattavuus ratkaistaan markkinoilla. Siksi keskustelun painopiste on tarpeen vahvistaa niihin toimenpiteisiin, joilla elintarvikemarkkinoiden tasapainoa kohennetaan. Kannattavuusongelman suurin syy löytyy markkinoiden epätasapainoisesta toiminnasta.

Viimeisimpänä lisäongelmana on Komission solmima Mercosur-sopimus. Jos sopimusta lähdetään toimeenpanemaan, niin kuin nyt näyttää, vääristää se entuudestaan kotimaisen ja tuontituotteen asemaa. Tämänkin vääristymän päivittäistavarakauppa tulee käyttämään häikäilemättä hyväkseen.

Kotimaisen tuotannon ja tuontielintarvikkeiden erilaiset säännöt ja vaatimukset, sekä kaupan omien merkkien ja joukkoruokailussa käytettävien raaka-aineiden vaikutus elintarvikemarkkinoihin on musertava. Tätä epäoikeudenmukainen Mercosur-sopimus entisestään pahentaa, siksi sitä ei pitäisi elintarvikkeiden osalta soveltaa lainkaan.

Olen myös ihmeissäni seurannut ministerin kannanottoja. Ne ovat painottuneet kaikkeen muuhun kuin maatalouden kannattavuuden aitoon kohentamiseen. Viimeksi spekulointiin tilojen tulevalla lukumäärällä. Nämä kannanotot vain entisestään hämmentävät viljelijöitä.
Reijo Karhinen teki Sipilän (Kesk) hallituksen aikana erinomaisen raportin ”Uusi aika”. Siinä on lukuisia toimia, joita toimeenpanemalla elintarvikemarkkinoiden tasapainoa pystytään parantamaan. 
Kaupan asema on jälleen vain vahvistunut suhteessa elintarviketeollisuuteen ja viljelijöihin. Tähän selkeään ongelmaan tarvitaan ripeästi toimia ja myös julkista painetta. Kannustan tutustumaan ja toimeenpanemaan Karhisen raportin ehdotuksia.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan CAP:n uudistusta valmistellaan ja siinä valmistelussa on Suomen tärkeää olla aktiivinen.
Aktiivisuutta kannattaa suunnata vahvasti isojen EU-maiden suuntaan. Ratkaisu löytyy kuitenkin sitä kautta, miten nämä maat löytävät yhteisymmärryksen. Siksi on oleellista, että nykyiset isojen maiden hallitukset ovat tietoisia Suomen seuraavan CAP-kauden tavoitteista ja tukevat niitä sitten kun päätöksiä tehdään. Myös eurooppalaisissa pöydissä markkinoiden oikeudenmukaisempaan toimintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Tämän kaiken sanon omasta kokemuksestani EU-alueen elintarvikemarkkinoiden toiminnasta ja nykyisen CAP:n valmistelusta.

Maatalous, metsätalous ja koko luonnonvara-ala ovat jo pitkään olleet julkisessa keskustelussa roimittavina ja sen vuoksi jatkuvalla puolustuskannalle.
Ilmastotoimista, luonnon monimuotoisuudesta, raakuista, suurpedoista, ruokasuosituksista ja niin edelleen käytävä keskustelu koetaan aivan syystä luonnonvara-alalla toimivien keskuudessa ahdistavana ja lamauttavana. Erityisen huolestuttava tilanne on nuorten alalle aikovien vähäisessä määrässä. Syyllistävä ilmapiiri ja kannattavuuden heikko tila eivät innosta nuoria.
Tiedämme erittäin hyvin, että luonnonvarat ja niiden kestävä käyttö ovat ratkaisu, joilla tilannetta korjataan. Nyt halutaan antaa kuva, että luonnonvara-ala on itsessään ongelma. Meidän alalla toimivien on pohdittava uusia tapoja, joilla käännämme keskustelua oikeille urille. Meidän on itse enemmän johdettava keskustelua siitä, miten paljon alalla todellisuudessa on tehty, tehdään ja tullaan tekemään esimerkiksi edellä mainittujen asioiden suhteen. Silloin pystymme kohentamaan myös ilmapiiriä ja kannustavuutta luonnonvara-alojen toimivien ja alalle tulevien suhteen.

Tähän kun vielä lisätään omavaraisuuden merkitys, mikä on keskeinen huoltovarmuudelle ja turvallisuudelle, niin keskusteluilmapiirin muuttamiselle on ainekset koossa. 
Heikko kannattavuus ja jatkuva maa- ja metsätalouden sormella osoittelu ovat omiaan myös heikentämään kokonaisturvallisuuttamme ja varautumistamme. Ja tähän meillä ei kertakaikkiaan ole varaa. 
Muutetaan suuntaa kannattavuudessa ja kannustavuudessa ja tehdään tätä työtä yhdessä.

Menestystä uudelle vuodelle!

Jari Leppä

viljelijä ja maaseutuyrittäjä
entinen Maa- ja metsätalousministeri (kesk.)

Teksti on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 8.1.2025.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/859c4845-4270-4b90-8c72-c314bdd68ff5