Keskusta
07.07.2016

Elintarvikeketju on liikaa kaupan komennossa

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (Kesk):

Elintarvikeketju on liikaa kaupan komennossa

Tällä viikolla on tullut useampia erittäin huolestuttavia viestejä elintarvikeketjun eri toimijoilta, epätasapainoisesta ja epäreilusta elintarvikeketjun toiminnasta.
Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja esitti voimakkaan huolensa kaupan ylivoimaisesta neuvotteluasemasta muihin ketjun toimijoihin nähden. Samanlainen viesti tuli tuottajien puheenjohtaja Marttilalta ja myös Pellervon taloustutkimukselta sekä Luonnonvarakeskukselta.

Kaupan edustajat sen sijaan ovat puolustaneet nykyistä halpuuttamistoimintatapaansa ja esiintyneet ” yleisinä hyväntekijöinä”. Onpa kaupan taholta sanottu, että kyllä ollaan huolissaan suomalaisesta ruuantuotannosta ja ostohintojakin korotetaan, jos tuottajat pystyvät perustelemaan nostotarpeen.
Eikö kauppa ole vieläkään havahtunut suomalaisen ruuantuotannon historiallisen huonoon kannattavuuteen? Eikö ruuantuottajien ahdinko ole välittynyt kaupan toimijoille?

Kauppa pitää elintarviketeollisuuden kiltisti ja hiljaa, koska sillä on ketjussa komentovalta, jota se myös käyttää. Tämä tuli hyvin selkeästi esille, kun edellisen kerran uudistettiin kilpailulakia.
Kaupalle elintarvikkeidenhinta näyttää olevan lähes ainut kilpailukriteeri. Laatu, turvallisuus, luotettavuus, kestävyys ja jäljitettävyys jäävät sivurooliin. Juuri nämä tekijät ovat suomalaisen ruuan vahvuuksia ja näitä tekijöitä vaaditaan meidän omalta tuotannoltamme. Siksi hallitus määritteli uudelleen julkisten ruokahankintojen kriteerit.

Sipilän hallitus on tehnyt päätöksiä, joilla kaupan toimintaedellytyksiä on kohennettu. Nyt on kaupan näytettävä todellinen vastuunkantotahtonsa käytännössä niin, että kannattava suomalainen ruuantuotanto voidaan turvata. Nykyisellä elintarvikeketjun epätasapainolla ja epäreiluilla kauppatavoilla ei voida jatkaa. Kysymyksessä ei ole ainoastaan maatalouden säilyminen Suomessa, vaan huoltovarmuus, työllisyys, kansaterveys ja talous.