Keskusta
25.03.2017

Vilkaisu viikkoon

Elintarvikkeiden alkuperä ja laatu nousivat jälleen keskusteluun pilaantuneen brasilialaisen tuontilihan myötä. Asiasta keskustelimme myös Maa- ja metsätalousvaliokunnassa MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion kanssa. Halusimme kuulla taustoja ja sitä miten jatkossa toimitaan. Suomi on ollut ja on edelleen tiukka ja tarkka tuontielintarvikkeiden laadun suhteen. Tässä näkyy valitettavasti maiden erilaiset toimintakulttuurit ja erilainen ymmärrys siitä mitä tarkoitetaan vastuullisella elintarviketuotannolla. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet saada koko elintarvikeala vihdoin viimein kasvuun. Pärjäämme laadulla ja kenelle tahansa, kunhan hoidamme markkinoinnin ja vienninedistämisen paremmin.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi viikolla julkisissa keittiöissä käytettävien elintarvikkeiden vastuullisuuskriteerit. Nämä kriteerit vauhdittavat lähellä tuotetun ruoan tarjontaa julkisissa keittiöissä. Tämä on hyvä ja kannustava uutinen koko elintarvikeketjulle. Kriteereissä painotetaan tuotannon ympäristöystävällisyyttä, eläinten hyvinvointia ja eettisyyttä. Tavoitteena on, että mm. kouluissa ja sairaaloissa voidaan turvallisin mielin nauttia puhtaasta ja terveellisestä ruuasta.

EU:ssa on parhaillaan valmistelussa metsien kannalta tärkeitä asioita kuten metsä- ja maankäyttösektorin LULUCF:n liittäminen osaksi EU:n ilmastokehystä. Ongelmana on hiilensidonnan laskentamalli ja Suomen kannalta kysymys on siitä miten meidän metsämme tässä ehdotuksessa huomioidaan. Tämä on Suomelle miljardiluokan edunvalvontakysymys joka pitää hoitaa maaliin. Olemme hoitaneet metsiämme hyvin ja sen ansiosta metsien kasvu ja hiilensidontakyky ylittää reippaasti sen kuinka paljon metsiä voitaisiin käyttää kestävällä tavalla. Tämän ymmärtämisessä on Brysselin päässä selviä ongelmia ja näyttää ymmärtämisongelmia olevan tutkijajoukolla joka on ”parkaissut” asiasta. Tähän kysymykseen liittyen vapaaehtoinen metsiensuojelujärjestelmä Metso on hyvä tapa sekä pitää metsärauhaa että varjella niitä arvokkaita metsälajiympäristöjä. Tähän on tartuttu metsänomistajapiireissä laajasti. Kehnon taloudellisen tilanteen vuoksi myös METSOsta on myös jouduttu leikkaamaan, mutta teemme koko ajan sen eteen työtä, että rahoitusta voidaan talouden parantuessa lisätä.

Tänään Eduskunta hyväksi 1.5. voimaan tulevan Kestävän Metsätalouden rahoituslain Kemeran muuttamisen. Hankkeiden toteutusaika lyhenee vuoteen, tuen saajista rajattiin pois mm. rahastot. Tämän Kemeran käyttöä on tarkoitettu ensisijaisesti kohteisiin, joissa työskennellään vesurilla tai raivaussahalla. Oikeutettu huoli on, että meneekö tuki niihin kohteisiin mihin se on tarkoitettu vai valuuko se markkinahakkuille? Jos valuu, on syytä tehdä selkeä muutos ja nopeasti. Katsotaan mitä tapahtuu.

Viikolla saimme myös tukun hyviä työllisyysuutisia ja uusia investointipäätöksiä. Hallituksen toimet alkavat purra ja työllisyys ja talous kohentua – hyvä Sipilä ja koko hallitus!